1.461 dagen

 

15 maart 2013. 1461 dagen geleden. Ik heb er al vaker over geschreven en toch blijft het een ‘momentje’ om niet te vergeten. Op deze zonnige dag 4 jaar geleden voelde ik me zo ontzettend beroerd, benauwd, ziek, stikkend en wanhopig dat ik voor de zoveelste keer die week bij de huisarts aan tafel zat. Pufje hier, pilletje daar en eigenlijk geen verbetering sinds de laatste 2 maanden. Ik werd al snel doorgestuurd naar een longarts in het St. Jansdal om toch eens verder te kijken voor er weer een nieuwe prednison kuur en antibiotica gestart zou worden. Na een voorstel rondje bij de longarts kwam dé vraag ; ‘Rookt u mevrouw van der Veen?’ ‘Ehh dat deed ik wel, maar dat gaat al een paar weken niet zo makkelijk door de benauwdheid’. ‘Mooi! Dan gaat u NU stoppen en thuis spullen ophalen, want u blijft een tijdje logeren op onze longafdeling’. …slik….

Die eerste dagen zonder het roken waren een ramp! Ondanks de benauwdheid was de drang naar een sigaret (en vooral de gedachte aan het roken van één sigaretje) zo groot. Mijn halve pakje Marlboro light zat nog in mijn jaszak en dat was ook goed te ruiken. In een uber steriele omgeving ruik je alles natuurlijk (drie)dubbel zo erg. Ik was er dan ook al snel over uit dat mama al mijn kleding en jas moest gaan wassen, want dit kon echt niet! Het leek wel of we in een oude asbak lagen als ik mijn kastdeur open trok. Niet zo erg, maar voor mijn kamergenoten ook niet heel fris. Hoewel ik ze er nooit over gehoord heb 😛 Oók het huis moest schoon en ik had al in mijn eentje besloten dat Ronald niet meer thuis mocht roken. Mama en mijn schoonmoeder hebben de gordijnen en alles van stof gewassen of ingespoten met een anti-tabak geurtje. De eerste weken rook je het alsnog, maar het idee was goed en super lief! Ook om de verleiding wat kleiner te maken voor mij als ik weer thuis zou komen uit het ziekenhuis.

De derde dag was het ergst. Ik kon niet slapen, bleef maar trillen en werd enorm onrustig van het niet mogen roken. Het infuusje prednison sloeg al aardig aan en ik mocht ook de afdeling af om een rondje te lopen of een kop koffie te gaan drinken in het restaurant. Eenmaal in bed was ik weer zo onrustig en gefrustreerd dat ik wel kón en ook móest janken. Ik schaamde me diep. Mijn buurman van in de 40 lag met uitbehandelde longkanker(zonder te roken!) naast mij en zelfs hij kon begrijpen hoe moeilijk het stoppen was. Hij wist al dat ie niet meer beter kon worden, en toch kon hij begrip voor mij opbrengen en luisteren naar mijn enorme gezeik en gejank over een sigaret. Achteraf was dit wel hét zetje en besef wat ik nodig had dat ik toch nooit meer een sigaret wilde aanraken! Dat hij tijdens mijn 3e opname in het St Jansdal binnen een maand kwam te overlijden kwam dan ook hard aan. Oneerlijk en verdrietig.

dear god

Er werden die eerste dagen allerlei scans, foto’s, bloedtesten en andere onderzoeken gedaan om uit te sluiten dat ik mijn longen verpest heb door het roken. Gelukkig was hier niets van terug te zien en was ik nog op tijd met stoppen. Geen van mijn klachten kwam door het roken en ook de ontstekingen konden niet door nicotine of andere allergieën verklaard worden. Longblaasjes gezond, luchtpijp niet geasfalteerd, en geen teer te vinden in mijn bronchiën. Ergens was ik hier heel blij mee, want een longpatiënt die moet vertellen dat ze gerookt heeft roept al snel veel vragen op!  Wat het wel was? Dat kon niemand ons vertellen en zou achteraf gezien ook nog een paar jaar gaan duren.

De volgende twee jaar ging het stoppen mij aardig goed af. Lichamelijk afkicken duurde maar een weekje en het mentale stukje zal altijd lastig blijven, maar hier onderscheiden de bikkels zich van de mietjes.. Ik zal geen namen noemen, want deze mensen lezen mijn blog waarschijnlijk als eerste en die moet ik te vriend houden 😉 Wel vind ik het enorm knap dat vriendjelief Ronald ook (weleens waar na anderhalf jaar pas) stopte met roken tegen ieders verwachting in! Van twee pakjes per dag, naar 0 en ook niet meer begonnen (op een verdwaalde dronken hijs na 😉 ) Ik vind het super knap!

you know you have a good day when

Het begin van mijn onderzoekstraject in het AMC begon ook met als een van de eerste vragen ‘hoelang heeft u gerookt?’ ‘Hoeveel sigaretten per dag?’ etc. etc. Toen mijn rookgeschiedenis in kaart gebracht werd al snel duidelijk dat ik echt mega mega mega geluk heb gehad en niet één jaar langer gerookt heb. Was dit wel het geval, dan was ik uitgesloten voor de studie EN de behandelingen. Lees: een van de weinige opties die ik op dat moment had. De verzekering vergoedt het gewoon niet. Als je te lang hebt gerookt of nog steeds rookt dan kom je niet in aanmerking. punt! Ergens wel cru, maar wel logisch.. want een OK’tje met een uurtje bronchoscopie kost al 20.000 euro per keer heb ik begrepen. Laat staan de 3 ‘echte’ thermoplastiek behandelingen. Ik heb er nu 7 keer geleden (Excl opnames) en mag a.s. november nog een keertje. Reken maar uit!

Het blijft een hele nare en smerige gewoonte, en natuurlijk weet ik dat ik er nooit aan had moeten beginnen, dat het veel geld kost, dat je er longkanker van kan krijgen, dat je huid er slecht van wordt, dat je er van gaat stinken, dat je andere mensen ermee lastig valt of nog veel meer vervelende klachten. Maar ja… wie had dan ook ooit kunnen bedenken dat je als gezonde meid een paar longontstekingen op loopt en daarna met allerlei longproblemen en ziektes te maken krijgt die de rest van je leven gaan bepalen.

Ik niet……, want anders was ik er natuurlijk nooit aan begonnen.

Dus vandaag ben ik trots! Want ik ben precies 4 jaar gestopt met het roken en ondanks die immens grote stok achter de deur, heb Ïk het wel mooi gedaan!

Liefs,

quitter

 

 

Een gedachte over “1.461 dagen

  1. Hoi Daisy, wij kennen elkaar niet maar misschien heb je via Johan wel eens van mij en Tom gehoord. Ik weet niet of je deze berichtjes nog leest (want deze post is uit 2017 alweer) maar ik begreep dat je weer(!) bent opgenomen en wilde je even laten weten dat ik het ontzettend heftig voor je vindt dat dit nu al zolang duurt. Heel veel sterkte gewenst! Lieve groet, Tom en Anneke (collega van Johan)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s